Maskinförarutbildning

Den kompletta utbildningen för alla som vill arbeta med anläggningsmaskiner av olika slag. Med de vanligaste typerna av maskiner får ni en grundlig och bred kunskap. Utbildningen utförs i samarbete med markbyggarna. Efter avslutat och godkänt prov fås ett utbildningsbevis som är en god merit inom anläggningsbranschen.

Kurser

  • Kontakta oss för information angående kursdatum osv.

Gör din intresseanmälan här

Intresseanmälan för utbildningen Maskinförarutbildning

En utbildning som passar alla åldrar – både tjejer och killar

Detta är en utbildning som har mer än en positiv effekt. Att kunna framföra och besitta en grundvana av olika maskiner gör att ni kan arbeta på många olika arbetsplatser. Det ger en valfrihet utöver det vanliga. Oavsett ålder och förutsättningar kan Utbildningsservice hjälpa till att lägga en stabil grund som sedan följer med ut i arbetet.

Redan i gymnasiet kan ni utbildas till maskinförare. Eller varför inte som vuxen gå en utbildning och sedan byta karriär. Man kan vara på många olika platser i livet och efter avslutad utbildning har man stora möjligheter att få ett roligt arbete med bra lön.

Innehållet i utbildningen

De vanligaste maskinerna som används i Sverige är inkluderade i grundutbildningen som maskinförare. Det är en bred kurs som ger stor och bred kunskap. Följande maskiner ingår i grundutbildning hos Utbildningsservice:

  • Grävmaskin, Grävlastare
  • Hjullastare, Kompaktlastare

Vi utbildar även:

  • Bandschaktare
  • Bandlastare
  • Teleskoplastare
  • Mobilkran

-Tomkran

Utöver de olika maskinerna kan ni också genomföra en validering hos oss. Detta finns för de som arbetat med maskinerna tidigare och inte behöver en grundutbildning. För att kvalificera sig för en validering behövs ett arbetsgivarintyg. Kontakta oss för att få information om exakt antal månader som är krav för respektive maskin.

Lite mer om maskinerna

Grävmaskin

Den absolut vanligaste arbetsmaskinen i hela världen. Att ha intyg för att köra grävmaskin öppnar upp dörren för många arbeten. Alla arbetsplatser inom bygg och anläggning har grävmaskiner. Det finns också många olika typer av grävmaskiner. Allt från 0,5 ton som minigrävare väger och uppåt. Alla grävmaskiner från 2 ton och uppåt kräver förarbevis.

Grävlastare

En grävlastare är en blandning av gräv- och lastmaskin. Grävlastaren har ett lastaggregat som en lastmaskin utöver grävarmen. Denna maskin är perfekt för arbeten med mindre utrymmen då föraren enkelt vänder stolen 180 grader för att styra grävarmen.

Hjullastare (lastmaskin)

En maskin som har stor variation på användningsområden och redskap som fästes på lastarmarna. Det finns stora som små hjullastare och flera svenska tillverkare. För arbetsplatser som fastighetsförvaltning och liknande är mindre hjullastare och kompaktlastare perfekta. Skopa och gafflar är de vanligaste redskapen men det finns också slaghack, snöplog och sopborstar.

Kompaktlastare

En mindre maskin som har stela armar och ofta skopa. Även denna kan ha många olika redskap för att underlätta i arbetet. Storleken gör att kompaktlastare kan användas på många olika arbetsplatser. Hjulen drivs med fyrhjulsdrift alternativt är det band som kan synkroniseras för att underlätta.

Bandschaktare

En stor maskin som används för olika jord och schaktarbeten. Den otroliga dragkraft som en bandschaktare har tillåter föraren att förflytta stora mängder effektivt. Det finns också schaktmaskiner på hjul beroende på vilka arbete man ska utföra.

Bandlastare

En maskin som ger föraren stabil körning på svåra underlag. Trots att det är backar och gropar kan man arbeta med en bandlastare vilket gör att denna maskin är ovärderlig på vissa arbetsplatser. Den har stor dragkraft likt bandschaktare.

Teleskoplastare

Detta är den mest flexibla maskin som används. Den långa och starka armen kan utföra arbeten på höga höjder eller på ställen som annars är svåra att nå. Armen kan förses med ett stort antal olika redskap. Den kan köra människor i korg eller skotta snö med snöblad. 5 till 30 m lyfthöjd.

TYA och BYN

TYA står för Transportbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. Tack vare TYA har vi kvalificerade och certifierade utbildare runt om i landet. Med TYA kan vi ge den absolut bästa utbildningen. Och alla som utbildat sig kan visa ett bevis som kommer från en respekterad aktör i branschen.

BYN står för Byggnadsindustrins Yrkesnämnd. Detta är ytterligare en respekterad aktör men inom byggindustrin. Med samarbetet mellan Utbildningsservice och BYN kan vi garantera en utbildning som håller god kvalitet och att vi är ständigt uppdaterade. Hos oss kan ni vara säkra på att ni får den bästa möjliga utbildningen.

Varför ska ni välja oss?

Vårt svar är enkelt, vi kan och vi vill!

Vi har ett utbildningsutbud som täcker det mesta inom transport- och anläggningsbranschen. Alla som jobbar på Utbildningsservice har lång erfarenhet av maskinerna och branschen i fråga. Vår erfarenhet av att utbilda skolor och företag likväl som privatpersoner gör att ni kan känna er trygga oavsett. Vi vet att alla är olika och vad som krävs av våra lärare för att ni ska få de bästa förutsättningarna att lyckas efter avslutad utbildning.

Kontakta oss gärna så hjälper vi er.

Till intresseanmälan